ZMĚNY V DOPLŇKOVÉM PENZIJNÍM SPOŘENÍ 2024 PŘEHLEDNĚ

ZMĚNY V DOPLŇKOVÉM PENZIJNÍM SPOŘENÍ 2024 PŘEHLEDNĚ

V roce 2024 se nám mění některé parametry u Doplňkového penzijního spoření a u Transformovaných fondů. Pojďme se podívat, jaké změny si pro nás penzijní společnosti připravily.

 

Navýšení státních příspěvků s platností od 1. července 2024

  • Navýšení státních příspěvků z aktuální částky 230 Kč na 340 Kč při měsíčním příspěvku 1 700 Kč. Nově by měl státní příspěvek činit 20 % z měsíčního vkladu. Minimální výše měsíčního příspěvku pro získání státního příspěvku je 500 Kč a více. Změnu sjednaného měsíčního příspěvku účastníka je třeba na smlouvě provést, nestačí jen zvýšit platbu.

snimek_obrazovky_2024-01-25_v_13-23-24

Zrušení státních příspěvků starobním důchodcům

  • Od 1.července 2024 přestanou státní příspěvky dostávat ti, kteří mají od státu přiznaný starobní důchod. Státní příspěvky, které doposud na smlouvu obdrželi, zůstávají a nebudou vráceny státu.
  • Máte-li přiznaný starobní důchod, nebudete mít nárok na státní příspěvek, ale pokud pracujete (tj. jste výdělečně činní), můžete si uplatnit daňový odpočet na celý svůj sjednaný a placený příspěvek účastníka.

 Prodloužení minimální spořící doby u nových smluv z 5 na 10 let

  • S účinností od 1. ledna 2024 se prodlužuje minimální doba spoření ze současných 60 měsíců (tj. 5 let) na 120 měsíců (tj. 10 let). U smluv uzavřených do 31. prosince 2023 se podmínky nemění a zůstává zachována spořící doba 60 měsíců (tj. 5 let).

 Prodloužení doby pro výběr prostředků v 18 letech, tzv. částečné odbytné

  • S účinností od 1. ledna 2024 bude možné stejně jako doposud požádat o částečné odbytné. Nově je možné požádat o výplatu po dobu 24 kalendářních měsíců od okamžiku, ve kterém účastník dosáhne 18 let věku a současně splní podmínku 120 měsíců spoření.

Navýšení daňových odpočtů

  • Zvyšuje se hranice pro maximální odečet daní a to ze současných 24 000 Kč na 48 000 Kč a to v souhrnu na všechny podporované produkty spoření na stáří. Slevu na dani je možné získat na příspěvky, které přesahují výši pro získání maximálního státního příspěvku. Do 30. června 2024 to budou příspěvky nad 1000 Kč. Od 1. července 2024 to budou příspěvky nad 1.700 Kč. Maximální roční úspora na dani nově bude 7 200 Kč.

snimek_obrazovky_2024-01-25_v_13-25-28

Souběh penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření

  • Od 1. ledna 2024 bude umožněno mít staré penzijní připojištění, aniž byste ho museli rušit a současně si budete moci založit nové doplňkové penzijní spoření. Podmínkou je, že své staré penzijní připojištění pouze přerušíte (tzn. nebudete na něj nadále zasílat své příspěvky a čerpat státní příspěvky).
  • TIP: Nově bude možný převod z penzijního připojištění do doplňkového penzijního spoření do jiné penzijní společnosti napřímo. Nebude nutné dělat převod v rámci jedné penzijní společnosti.

Alternativní účastnický fond

  • Jedná se o nové typy fondů v doplňkovém penzijním spoření, které budou moci obhospodařovat penzijní společnosti. Fondy budou mít volnější investiční strategii s ohledem na volbu investičních nástrojů, ovšem za cenu vyššího rizika (nově tak bude možné do portfolií zahrnout i investice do realit). 

snimek_obrazovky_2024-01-25_v_13-28-37  

V případě bližích informací Vám budu rád nápomocen

Radim Skočovský
Autor: Radim Skočovský

Jako poradce pracuji od roku 2003. Zabývám se komplexním zprostředkováním finančních produktů v oblasti hypoték pro fyzické i právnické osoby, úvěrů, dále životního a majetkového pojištění včetně povinné ručení a investicemi různých druhů ať už nemovitostního nebo akciových fondů. Jsem schopný poradit i v oblasti transformovaných penzijních fondů, doplňkového penzijního spoření anebo stavební spoření.

MÝM HLAVNÍM CÍLEM JE BÝT PŘIDANOU HODNOTOU PRO MÉ KLIENTY V PODOBĚ KVALITNÍHO SERVISU NEJEN NA ZAČÁTKU PŘI SJEDNÁNÍ, ALE HLAVNĚ PŘI DALŠÍM VYUŽÍVÁNÍ DANÝCH PRODUKTŮ.

Ať má člověk jakýkoliv příjem, v případě že umí zacházet s penězi, má přehled o svých výdajích a příjmech a má nastaven správně finančí tok, může se stát finančně zajištěný a časem dokonce i finančně svobodný.

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení